« Terug naar het overzicht

Concentratie­problemen: hoe ga ik ermee om?

Concentratie­problemen: hoe ga ik ermee om?

Geplaatst op 27 november 2016 door Maaike Meerveld

Een van de problemen die we vaak te horen krijgen bij Blokhuis Bijles, is dat het niet goed lukt om te concentreren. Als je snel bent afgeleid, kan het heel lastig zijn om veel te leren of je huiswerk bij te houden.

Wij kunnen je problemen helaas niet wegnemen, wel kunnen we je helpen om hiermee om te gaan! In deze blog vind je een aantal tips die je helpen je schoolwerk af te krijgen, zelfs als je je aandacht niet zo lang vast kunt houden.

Als je niet zo goed kunt concentreren, is het vaak al lastig om goed voor je schoolwerk te gaan zitten. Hoe pak je dit nou aan?

1.      Zorg voor een rustige omgeving

Als je je al niet zo goed kunt concentreren, wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen dat je afgeleid wordt. Zorg dus dat je ergens zit waar geen andere mensen zijn, je niet teveel lawaai van buiten hoort en je ook niet naar buiten kan kijken. Zo haal je al veel prikkels weg die je af kunnen leiden.

2.      Leg je telefoon/laptop aan de kant

Dit heb je waarschijnlijk al vaak genoeg gehoord, maar het is (helaas) echt waar: vaak vinden we dat ene Whatsappje of filmpje toch interessanter dan ons leerwerk. Leg je laptop en je telefoon dus ergens waar je er niet bij kan, zo kom je ook niet in de verleiding om even te kijken en blijf je gefocust op je schoolwerk.

3.      Begin met het minst leuke vak

Waarschijnlijk begin je vaak met het leukste of makkelijkste vak, omdat je daar nou eenmaal het minste moeite mee hebt. Hierdoor bewaar je de moeilijke/stomme vakken wel steeds voor het laatst, wanneer je al niet meer zo geconcentreerd bent. Als je in tijdnood komt, heb je er zelfs helemaal geen tijd meer voor. Helaas zijn juist de moeilijke vakken vaak de vakken waar je het meeste tijd in moet steken. Zorg er dus voor dat je deze als eerste doet, dan heb je het stomste gelijk gehad en zie je er niet meer zo tegen op om de rest af te maken.

4.      Verdeel je tijd

Voor zover wij weten, is er niemand die zich oneindig kan concentreren. Spreek met jezelf dus een tijd af waarin je je alleen op je schoolwerk richt en ga daarna even iets anders doen. Zo maak je jezelf niet zo moe door alleen maar aan school te zitten.

5.      Maak gebruik van je pauze

Deze tip is het makkelijkste om op te volgen: pauze! Ontspannen is heel belangrijk, vooral als je moeite hebt met je concentratie. Even pauze nemen zorgt ervoor dat je fris blijft, waardoor je daarna weer met dezelfde energie kan beginnen. Blijf dus niet met je telefoon achter je bureau zitten, maar ga echt iets anders doen! Ga even wat drinken, de hond uitlaten, touwtje springen, wat je maar kunt bedenken. Als je maar iets anders doet ;-)

 

Nu weet je hoe je kunt beginnen. Misschien doe je dit allemaal al, dan zijn hier nog een paar andere tips:

-        Kauwgom

Het klinkt gek, maar het is echt waar: kauwgom kauwen helpt je je aandacht vast te blijven houden. Neem dus lekker een kauwgompje tijdens het leren, het is een makkelijke manier om geconcentreerd te blijven! Bovendien schijnt zelfs je humeur er beter van te worden, dus wie weet ga je het nog leuk vinden ook...

-        Vier je succes(jes)

Het is logisch als je ervan baalt als je schoolwerk niet goed lukt. Wees dan ook blij als het wel lukt! Dit motiveert je ook weer om door te gaan.

-        Drink genoeg

Hoewel je eigenlijk alleen maar stil zit tijdens het leren, is je lichaam toch hard aan het werk om alle informatie op te slaan. Om dit vol te kunnen houden, heeft je lichaam vocht nodig. Houd dus altijd een flesje water of wat anders te drinken bij je als je gaat leren. Zo heb je genoeg energie om door te gaan!

-        Zorg voor frisse lucht

Het wordt buiten steeds kouder, dus waarschijnlijk heb je binnen lekker de kachel aan staan als je gaat leren. Dit is op zich niet verkeerd, maar vergeet niet dat je het beste werkt met frisse lucht! Zet dus het raam op een kiertje, of ga in je pauze even naar buiten. Zo blijf je fris en krijgen je hersenen genoeg zuurstof om door te leren.

 

Veel succes!

Maaike Meerveld

Deze blogpost is geschreven door

Maaike Meerveld

Derdejaars student psychologie aan de Universiteit Utrecht