« Terug naar het overzicht

De toetsweek komt eraan, wat nu?!

De toetsweek komt eraan, wat nu?!

Geplaatst op 5 oktober 2016 door Jeroen Hilhorst

Al die afleidingen van tegenwoordig maken het niet makkelijker om je toetsweek voor te bereiden. Leg je telefoon maar eens langer dan een uur aan de kant, voor heel veel scholieren is dat erg lastig. Maar toch moet je je toetsen goed voorbereiden, hoe pak je dat aan? In deze blog geef ik je de beste tips om jouw toetsweek tot een succes te maken.

Voor je gevoel is het schooljaar pas net begonnen… Maar daar komt de eerste toetsweek al. Oei! Nu val je automatisch in een van de volgende drie categorieën:

 1. Je bent een leerling die ruim van tevoren gezien heeft dat de toetsweek eraan komt en hebt genoeg tijd om je voor te bereiden (als jij dat bent: een applausje voor jezelf!).
 2. Je bent een leerling die net op tijd erachter komt dat de toetsweek toch wel heel dichtbij komt. Het is nog niet te laat, maar je moet wel flink aanpoten nu!
 3. Je bent een leerling die hopeloos achterloopt. Niet alleen qua tijd, maar soms ook met het begrijpen van de leerstof. Ook voor jou heb ik tips, maar probeer de volgende keer niet in groep 3 te komen!

Goed. Bij sommigen van jullie zal het angstzweet nu wel uitbreken, omdat je van jezelf weet dat je te laat begonnen bent. Dat is goed (een soort van). Er is namelijk geen betere motivatie!

Hoe ga je te werk om je toetsweek succesvol te maken?

Maak allereerst een planning.

Zoek uit wat je voor elk vak precies moet leren en schrijf dat op een papier. Kijk ook in de boeken hoeveel pagina’s een hoofdstuk is, zo kom je er soms achter dat 1 hoofdstuk geschiedenis net zoveel bladzijden kan zijn als 3 hoofdstukken aardrijkskunde.

Welke vakken kosten het meeste tijd?

Wat zijn jouw zwakke vakken? Voor hoeveel ‘snap’-vakken moet je leren? Met ‘snap’-vakken bedoel ik vakken als wiskunde, natuurkunde, scheikunde, maar ook Engelse grammatica. ‘Snap’chat heeft hier verder niets mee te maken, dus leg je telefoon maar weer weg :-). Deze vakken kunnen veel tijd kosten, omdat je veel moet oefenen om het in je hersenen te krijgen. Een bladzijde uit een wiskundeboek duurt vaak veel langer dan die uit een economieboek. Houd hier dus rekening mee tijdens het plannen van het leerwerk.

Je hebt nu al jouw leerstof verzameld.

Hoe ga je leren?

Zorg ervoor dat je genoeg afwisselt! Stel je hebt 3 uur voor studeren per dag en je hebt 3 vakken om te leren, een goed schema zou dan zijn:

Vak 1:  45 minuten

Pauze: 15 minuten

Vak 2:  45 minuten

Pauze: 15 minuten

Vak 3:  45 minuten

Mensen kunnen zich voor 45 minuten achter elkaar concentreren, daarna neemt de concentratie af. Om fris te blijven is die pauze dus heel belangrijk. Pak wat te drinken, loop een rondje buiten, kortom doe iets wat je even afleidt. Je kunt beter niet achter de tv gaan zitten of gaan bankhangen. 5 minuten mobiel is toegestaan, maar probeer echt ook te bewegen. Dit bevordert de bloedcirculatie (ik heb het ook niet bedacht).

Zo! De planning is gemaakt en je leert tactisch. Dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt om de toetsweek door te komen. Nu nog een paar losse tips:

 1. KIJK VOORUIT
  Stel je hebt als eerste toets op maandag Biologie. Leer dan niet alleen Biologie! Dan kom je heel erg in tijdnood voor de 7 hoofdstukken Geschiedenis die je bijvoorbeeld op dinsdag hebt! Kijk vooruit! Is een toets 8 dagen later dan de eerste? Kijk dan hoe moeilijk de stof is, zodat je weet hoe vroeg je ermee moet beginnen, zo kom je niet voor verrassingen te staan na de eerste toets(en).
 2. LEER NIET TOT 2 UUR ’S NACHTS.
  Tijdens het slapen vergeet je weer een hoop. Als je echt véééél te laat begonnen bent, kun je beter 3 uur eerder opstaan dan 3 uur later naar bed gaan. Maar dit moet je eigenlijk niet willen. Probeer op tijd te beginnen, dan onthoud je veel meer. (Deze tip alleen gebruiken in noodgevallen)
 3. VRAAG JE DOCENT DE HIGHLIGHTS
  Vraag je docent wat je precies moet weten voor de toets en wat de knelpunten zijn. De docent maakt de toets en kan uitleggen welk onderwerp belangrijk is in een hoofdstuk en wat juist niet noodzakelijk is om te weten. Hier kun je veel informatie uit halen.
 4. LET TIJDENS DE LESSEN GOED OP
  Ik weet, het klinkt afgezaagd, maar opletten in de les zorgt ervoor dat je soms wel 2 keer zo snel kan leren, omdat je het al eerder gehoord hebt. Ook kun je er tijdens de les goed achter komen wat de ‘stokpaardjes’ van de docenten zijn. Dit zijn dingen die docenten altijd maar blijven herhalen. Wanneer docenten bepaalde dingen belangrijk vinden, zullen ze het vaker noemen in de les en dus ook in de toets terugvragen. Een docent die telkens de uitzonderingen op een regel herhaalt, zal zeker een uitzondering in de toets stoppen. Jij bent hierop voorbereid, omdat je in de les oplette in plaats van te berekenen hoe ver je in de pauze moet lopen om een eitje uit te broeden in Pokémon GO.
 5. FEESTJES, SPELLEN = NOT DONE
  Hoe vervelend het ook is, laat spellen, feestjes en andere afleiding zo veel mogelijk links liggen. Over een week mag je weer relaxen, maar nu moet je nog even je best doen. Het zou zonde zijn als je de toets niet haalt, omdat je een heel weekend feestjes had.
 6. LUISTER (KLASSIEKE) MUZIEK
  Zet muziek op tijdens het leren. Niet te hard, gewoon als een rustig muziekje op de achtergrond. Klassieke muziek werkt hiervoor het beste. Zoek op Youtube of Spotify een klassieke-muzieklijst op voor tijdens het studeren. Harde of snelle muziek werkt niet. Er zijn studies naar gedaan!
 7. MOBIEL WEGLEGGEN
  En als laatste tip: leg je mobiele telefoon weg tijdens het leren. Als je beneden leert, leg hem (op stille modus) boven neer en andersom. Mobiele telefoons leiden ontzettend af en zorgen ervoor dat je soms wel 2 of 3 keer zo lang over een stuk leerwerk doet.

Nu ben je helemaal klaar voor je toetsweek! Heel veel succes! Als je vragen hebt, kun je die natuurlijk altijd stellen. Er staan genoeg mensen klaar bij Blokhuis Bijles om dringende vragen te beantwoorden!

Jeroen Hilhorst

Deze blogpost is geschreven door

Jeroen Hilhorst

Eerstejaars student Psychology & Technology aan Technische Universiteit Eindhoven